söndag, september 17, 2006

FLER TANKAR OM KÖKET




























FLER TANKAR OM KÖKET... Hela långväggen ska kaklas med en stavmosiak i ljusa, gröna toner från Konradssons Kakel. Fönsterväggen ska eventuellt tapetserar med Romo´s Simonii i en blek ljusblå ton med silvriga blommor eller en vitt botten med silvriga blommor. Köksskåpen blir vita, högblanka från IKEA med 3 horisontella vitrinskåp på en del av väggen och likadan skåp fast med heltäckande lucka ovanför. Bänkskiva i 40 mm massiv ek. Matbordet är ett ovalt bord i ek som fanns på IKEA för ett par år sedan med vår Le Klint-lampa över. Vid fönstret närmast arbetsrummet kommer vi att ställa en gammal medicinvagn med två hyllor som jag fyndade för länge sedan. Den ska spraylackeras först, troligtvis i ljusrosa. På den tänkte jag ha kryddväxter och på det undre planet ska våra kokböcker stå.

tisdag, september 12, 2006

Jag drömmer om en åskboll



JAG DRÖMMER OM EN ÅSKBOLL Om jag någon gång skulle ha för mycket pengar över så vet jag precis vad jag skulle lägga dom på. Det skulle bli Eero Aarnio´s Ball Chair i klassiskt vitt skal och med röd stoppning. Jag tänkte att den ska stå i ett hörn i vardagsrummet och i den ska jag krypa upp när jag vill vara lite ifred men ändå hålla koll på vad som händer. En licencerad BallChair från Adelta är DYR. Om jag istället väljer att delbetala med lite dåligt samvete, finns fusk-bollar att köpa på flera nätshoppar, priser på ca 25.000 SEK eller ca 2000 USD + frakt.

foto: www.inmod.com


lördag, september 09, 2006

ETT NYTT KÖK




ETT NYTT KÖK... Köket i vårat hur är inte mer än 10 år gammalt och från en väldigt dyr och exklusiv tillverkare. Ändå har vi bestämt oss för att riva ut det och bygga nytt. Varför undrar många i bekantskapskretsen? Jo, för att det är dåligt planerat, i våra ögon otroligt fult, har murriga färger och att det ligger mot norr gör köket väldigt mörkt, samt att vi behöver det extra rum som de förra ägarna slog ihop med köket så att det blev ett enormt kök på 40 kvm.

Nu är planerna för köket nästan klara. Kökets planlösning är mer eller mindre färdig. Vårat kök kommer att bli ca 27 kvm med en U-formad lösning. En massa högskåp längs med en vägg, en arbetsbänk längs med långväggen med disk och spishäll samt en kortare arbetsyta som avgränsning mo trappan. Vid dörren in till nya arbetsrummet blir det ett högskåp med micro och en inbyggd espressomaskin.

De köksskår vi har valt är IKEAS Abstrakt. Det är en vit högglans lucka med väldigt snygga vitrinskåp. Bänkskivan blir i massiv ek som vi kommer att olja och slipa ett antal gånger och avsluta med hårdvaxolja för att få en riktigt avstötande yta. Alla vitvaror blir rostfria, förutom diskmaskinen som blir helintegrerad.

Men köket kommer inte att vara klart för det. När vi lägger om taket (vilket troligtvis blir nästa sommar) kommer vi att sätta upp en STOOOOR takljuslanternin ovanför matplatsen. Ett annat projekt (som ligger långt i framtiden) är att flytta på varmvattenberedaren så den hamnar längst in i hörnet vid fönstret. Det ger plats för en kamin/öppenspis i hörnet mot korridoren. Perfekt med en sprakande brasa när man äter middag.

tisdag, september 05, 2006

SPÄNNANDE LAMPA TILL BARNKAMMAREN



EN JÄTTEFIN LAMPA till barnrummet, är superduper begåvade designstjärnan Tord Boontjes 'Shadow Lamp'. Just nu vacklar jag mellan att skaffa lampan till barnens rum och skippa retrotapeten, eller att välja tapeten och skippa lampan. Svårt val, för jag älskar verkligen lampan och jag tror att både lampa och tapet blir lite för mycket och att de kommer att ta ut varandra.

Eller så väntar jag med lampan tills barnen är lite större och ska ha varsitt rum. Då kan ett av rummen prydas med tapeten och det andra med lampan.